Označení premiér Babiš je pro ČT málo

Česká televize si ve zpravodajství nedá, a nedá pokoj, aby Andreji Babišovi působení ve funkci trošičku „osladila.“

Jakmile kvůli jmenování Babiše podruhé předsedou budoucí vlády přestala ČT používat předtím donekonečna opakovaný  titul „premiér v demisi“, přešla po kratičké pauze na nový, aktuálnější.

Teď je pro Českou televizi Andrej Babiš pro změnu zase „designovaný premiér“.

Ústavně je to nesmysl, ale pro babišobijce to zní jako slastná zvonkohra: designovaný je pro ně takový poloviční, zkušební, nejistý, něco jako při komolení slova poliklinika na polo-kliniku.

Ačkoli A. Babiš ani politolog Jiří Pehe mými favority zrovna nejsou, popsal zcela jasně a srozumitelně „designovanost“ už před 20 lety zmíněný politolog v Hospodářských novinách:

 Naše ústava nezná pojem designovaného premiéra. Prezident může teoreticky požádat kandidáta na premiéra, aby jednal o sestavení vlády, ale jde pouze o politický, nikoliv ústavní akt. Chce-li prezident zabezpečit, aby měl nový premiér k jednání o sestavení vlády potřebný ústavní mandát, musí ho podle ústavy do funkce jmenovat. Může tak dojít k paradoxní situaci, které jsme byli svědky v prosinci minulého roku, že vedle sebe existují dva premiéři: odstupující premiér, který je obvykle pověřen řízením vlády až do okamžiku jmenování vlády nové, a premiér nastupující.

Oproti situaci před dvaceti lety je paradoxně „starým,“ a „novým“ premiérem táž osoba. O to víc se dvojpremiér musí činit, aby oběma povinnostem dostál.

Když už v Událostech moderátor Železný s jistým uspokojením, protiústavně říkal: Designovaný premiér Babiš, měl by snad uvést titul v plné parádě: Designový premiér a premiér v demisi..

Když už, tak už.

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 9.6.2018 20:19 | karma článku: 46,47 | přečteno: 10713x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0