Jan Dvořák

Premiér se zbaví SPD a MV dá socialistům

16. 04. 2018 19:27:25
Skutečnost, že premiér navrhl špičkám ANO obnovit jednání s ČSSD, a variantu doporučovanou prezidentem - opřít jednobarevnou vládu o podporu SPD - ani nezmínil, svědčí o tom, že Okamurovci jsou pro mnohé anoisty nestravitelní.

Komunisté stravitelní jsou - ostatně, kdo "u nich" v minulosti nebyl? A v levicovém Bruselu rozhodně fuj nejsou ani v současnosti.

Premiér uvítal, že mu rozšířené předsednictvo posvětilo možnost vrátit se k ČSSD. Už proto, že v minulých dnech měl těžkou hlavu z toho, čím vším se bude muset SPD a komunistům za podporu revanšovat.

Premiér kudy chodil, kde stál, kde jednal, – všude byl duchem jaksi mimo, protože jako zodpovědný státník hledal cestu k bleskovému sestavení vlády.

-Nad čím dumáš, Andy?

-Ále, je to všechno v r**i, Ríšo. Socani sice byli nenaž**ní, ale s těmi komouši a okamurovci to lepší nebude. Jakoby nestačilo, že když teď s nimi budeme jednat, jak to chce Zeman, tak z psychologického hlediska musíme klubovnu individuálně vyzdobit. Pro komunisty rozvěsit na zeď obrazy zakladatelů dělnického hnutí včetně Lenina a taky Gottwalda, a kvůli Okamurovi musíme někde sehnat a zarámovat portréty Mussoliniho a Orbána. Zařídíš to?

-Jasně, Andy. A co máš ještě?

-Ať dělám, co dělám, počty ministrů mi nevychází.

-Jak to, musí jich být přece 14.

-No jo, ale komunisti už vzkázali, že mi závazně doporučí do vlády šest odborníků!

-A co? To nám ještě zbyde pro ANO devět minstrů, ne?

-Ne. Okamura mi napsal textovku, že má čtyři odborníky, jinak že s námi nejede.

-Takže nám zbydou jenom čtyři místa.

-Ani to ne, Zeman trvá na svých sedmi nadstranických kandidátech, a to už pak dělá vládu se sedmnácti ministry, o tři navíc, a přitom kromě mě si nikdo z hnutí neškrtne. Já se snad picnu.

-Proč by ses pical? Změníme rychle kompetenční zákon, pokud ještě ta hlasovací koalice funguje, a vláda bude mít...počkej.. jo, správně, 35 ministrů.

- Doparoma! Tolik? A co budou dělat?

-Co by dělali, budou dělat ministry za ANO. Bude jich 18, o jednoho víc než je polovina, takže ostatní můžeme přehlasovat. Tak co? Dobrý?

-Dobrý, ale já bych těch „našich“ viděl pro sichr ve vládě dvacet. Znáš to, přijdou chřipky, tři z nich budou marodit...

Takže teď už je premiér bez starostí. Na SPD vláda závislá nebude. Hamáčka uspokojí Ministerstvem vnitra, přičemž policie bude spadat pod novou instituci - Úřad veřejné a státní bezpečnosti (ÚVSB).

Autor: Jan Dvořák | karma: 10.73 | přečteno: 342 ×
Poslední články autora