Čtvrt roku po volbách, a nic. Sobotka stále řídí vládu

Ihned poté, co se premiér v demisi B. Sobotka vrátil z Bruselu, kde v osobním jednání s J. C. Junckerem podpořil Dublin 4 a setkal se s kancléřkou a ministrem zahraničí  SRN Schulzem, přišel do Sněmovny odpovídat na interpelace.

Velmi ostře formulovaný dotaz předsedy ANO, dosud jen pověřeného jednáním o sestavení nové vlády, se týkal skutečnosti, že do dnešního dne Sobotkův kabinet nesplnil usnesení sněmovny a nezrušil skandální memorandum o lithiu.

„Kdy to konečně uděláte?“, hřímal poslanec Babiš. „Aspoň kdybyste k tomu memorandu vyjednali dodatek, že je neplatné. Jestli nevíte jak, naši experti vám poradí“, dodal jízlivě.

Napětí mezi premiérem v demisi a zjevným kandidátem na budoucího premiéra, by se dalo krájet. Ačkoli už od prvních okamžiků vyhlášení výsledků voleb začal Babiš o možné vládě ještě bez pověření jednat, a poté co jej prezident o to požádal, jedná ještě intenzivněji, nepodařilo se mu splnit prezidentovu podmínku, že jej jmenuje premiérem až poté, co mu přinese minimálně 115 podpisů poslanců, že jsou ochotni jeho vládu akceptovat.  

Přitom Sobotkova dosluhující vláda je prakticky v rozkladu.

Ministr Ludvík většinu času tráví v Motole podepisováním faktur, místo toho, aby řídil celý resort.

Ministryně  Šlechtová se zase často uvolňuje na akce motocyklového klubu, a ministr Stropnický je v jednom kole, neboť NOVA navazuje na kriminálku Anděl seriálem Policejní prezidium a ministr tam hraje náměstka. Navíc také účinkuje v seriálu pro ČT Poručík Petr po 40 letech, který je odezvou  populárních detektivních příběhů pro děti z roku 1981.

Mimořádná je také aktivita ministra Zaorálka, který podniká předem nahlášené inspekční cesty po našich ambasádách, zatím stihnul dvacet exklusivních destinací.  Poslanci z ANO jízlivě poznamenávají, že se tuží, jakoby jel do ciziny za erární naposled v životě.

Přestože situace je neudržitelná, sněmovna nemá žádnou možnost, jak Sobotkovu vládu v demisi odvolat.

Mocenský pakt Sobotka-Zeman funguje, a je evidentní, že prezident chce svému chráněnci umožnit vládnout co nejdéle. Proto také Babišovi stanovil těžko získatelnou stopatnáctku. Ten se chce ze zoufalství uchýlit k ústavnímu triku. Prezidentovi 115 podpisů sice přinese, ale dosáhne toho tím, že někteří poslanci se podepíší dvakrát í vícekrát. Když podobná praxe prošla u kandidátů na prezidenta, měla by projít i u kandidatury na premiéra, dovozuje  stále ještě Sobotkův – a v očekávání už Babišův - ,  ministr Pelikán.

Co si asi o nás může pomyslet paní kancléřka, když jedná s premiérem, který v demisi už přesluhuje čtvrt roku?

O čem s ním může asi závazně jednat?  Leda tak o rozdílech počasí v Berlíně a v Praze.

Autor: Jan Dvořák | úterý 13.2.2018 8:02 | karma článku: 17,12 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0

Jan Dvořák

Karkulka tvrdě narazila

2.3.2021 v 8:53 | Karma: 3,53

Jan Dvořák

Heslo pro vstup do Strakovky

19.1.2021 v 10:23 | Karma: 0
  • Počet článků 6212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Seznam rubrik