Švejkovi na společné obraně euroatlantických hodnot záleží, a komu ne?

Ukázalo se to - alespoň  u dosluhující sněmovny ve středu, kdy došlo k bitvě – verbální – mezi ministrem obrany a tou částí poslanců, která nechtěla připustit rozmístění našich vojáků v Pobaltí.

Zásadně proti byli všichni komunisté, a s nimi hlasoval i jeden poslanec za ČSSD, přičemž pět socialistů zřejmě nemělo jasno, nebo se obávali být otevřeně proti, a tak se hlasování zdrželi, stejně jako několik dalších z ostatních stran.

Nakolik bylo hlasování reálným obrázkem mínění voličů příslušných stran, je  však otázkou.  Jistotu můžeme mít jen u stoupenců komunistů a části socialistů - co si však skutečně myslí o rozmístění českých vojáků na hranici NATO s Ruskem třeba lidovečtí voliči, nikoli jen jejich ostří hoši ve vedení strany, o tom se lze jen dohadovat.

Důležité je, že  v prudkém kontrastu s menšinovými  odpírači  bratrských pomocí, dávají najevo svoji podporu potřebným krokům občané uvědomělí, ti, kterým na  bruselsko - washingtonských hodnotách záleží, a pro jejichž obranu neváhají se angažovat.  Někteří z nich  opakovaně a trvale.

Jedním z nepřehlédnutelných podporovatelů spojeneckých aktivit je i vojenský veterán J. Š.  který svůj nadšený souhlas dal veřejně najevo letos už dvakrát.

Poprvé v únoru,  kdy po oznámení ministra Stropnického,  že nabídl Polsku celý prapor do aliančních sil velmi rychlé reakce, ve kterých bude Polsko v roce 2020 vedoucí zemí.  Tehdy přijel před ministerstvo dokonce s vlastní  iniciativou.

Podruhé to bylo ve středu při rušném schvalování přesunu české mechanizované roty do Litvy, kde budou vojáci působit pod německým velením, a  přesunu ještě jedné, minometné  čety pod kanadské velení do Lotyšska.

Při demagogických námitkách komunistů o americké dominanci, ačkoli našim chlapcům  bude velet evropský (německý) a neamerický (kanadský, monarchistický)  generál,  se J. Š., mnohokrát ošlehaný z bojiště, už nemohl udržet. Stejně jako poslanec veterán Kalousek. Ten komunisty nazval Pátou Putinovou kolonou – což jako předseda strany s právem přednostně vystoupit si mohl dovolit říct  – na rozdíl od aktivisty, který jako „pouhý“ divák měl spořádaně mlčet.  Ale poručte krvi ve spravedlivém varu?

 

   (Hlasování  ve Sněmovně jmenovitě ZDE)

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 13.7.2017 7:53 | karma článku: 19,58 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0