Z českých přísloví: tak třeba to o lidovcích a stanařích

Než se ke konkrétní citaci lidovecké - nezaměňovat s pojmem „lidové“ - moudrosti dostanu, je zapotřebí nastínit kontext, v jakém chci přísloví připomenout.

Není to ještě tak dávno, kdy jednoprocentní, spíše však 0,7812 procentní šéf STANařů Petr Gazdík s nakažlivým optimismem prohlašoval, že proč by se příštím premiérem měl stát oligarcha Babiš, když jím může být jateční veterinář Bělobrádek?

Synergii, nikoli otrockým součtem necelého procenta stanařů a šesti procent předpovídaných dosud lidovcům, jich bude nejméně pětadvacet, notovali si oba předsedové. (Což ve světle aktuálních poznatků mohlo znamenat, že spolu s plánovanými rovněž pětadvaceti procenty od Zaorálka by pro možnou vládní koalici KDU-STAN-ČSSD získali dohromady padesát, čímž by Babišovi jeho čtyřicet bylo na nic.)

Jenomže člověk Gazdík mínil, ale pan bůh volič měnil, alespoň v preferencích. Zatím se nový dvojspolek nemůže přehoupnout přes povinnou desítku, aby se do Sněmovny vůbec dostal a nechal blouznění o premiérském postu.

Zdá se však, že pevnost svazku Bělobrádka s Gazdíkem je odolná natolik, že o taktické preventivní odluce nemůže být řeč, a že jen volební smrt je může rozdělit, respektive nerozdělí, protože odejdou společně, a nejenom oni dva.

A teď je čas na ono moudro:  

 

Goodbye , Sněmovní 176/4, 118 00 Malá Strana

Autor: Jan Dvořák | středa 5.7.2017 9:07 | karma článku: 26,69 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0