Trumpovi se mohou smát jenom neználci, že si spletl Austrálii s KLDR

Ačkoli tvrdým úderem na syrskou vojenskou základu podal Donald Trump důkaz, že není žádnou holubičkou, jak se děsil Pentagon, ale klubajícím se jestřábečkem, vzápětí sklidil u veřejnosti posměch.

Za co? Za odstrašující plavbu letadlové lodi Vinson směrem k severokorejským břehům, která měla Kim Čonga odradit od dalších pokusů s raketami.

Loď sice vyplula, avšak opačným směrem, se zcela jiným posláním, a toho, že kotvy prokazatelně zvedla, prezident využil k šalebné top - secret zpravodajské hře, která však byla brutálně vyzrazena.

Prezident veřejně prohlásil, že cílem je KLDR. Samotná tato slova měla Kima vyděsit natolik, že arzenál zlikviduje a požádá o azyl v Číně. Málem k tomu došlo, nebýt vyzrazení skutečného kurzu lodi, které kontrarozvědka přičítá na vrub severokorejského agenta ve sboru náčelníků štábů, od jehož odhalení dělí tajné služby jen krůček.

Nejhorší je, že Trumpův geniální tah byl veřejností zmanipulovanou nepřátelskými médii vnímán jako nepochopitelné diletantské chování, kdy prezident se nedokáže orientovat už ani na mapě. Příště je prý schopen prohlásit, že nařídil odstrašující lety nad Ruskem, přičemž letadla budou směřovat k Hollywoodu a shazovat ruskojazyčné letáky vyzývající k mírovému soužití.

Dalo dost práce mluvčímu Bílého domu vysvětlit, že prezident se v geografii vyzná, má globus v malíčku (před sebou na stole), a ví, kde je sever a jih. Ale šlo o promyšlený záměr, jak efektivně využít vojenskou techniku systémem (v duchu reklamních sloganů třeba na baby zásyp) „dva v jednom“ – tedy jediným plavidlem současně plout (reálně) na manévry s přáteli do Austrálie a nereálně mířit směrem k nepříteli.

Přes nedorozumění s vyzrazením oné operace chce prezident zmíněnou metodu  Two in one využívat dál.

 

 

Autor: Jan Dvořák | pátek 21.4.2017 9:42 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0