Jan Dvořák

Volební průzkumy mohou zkreslovat i nezáměrně, ČSSD je pak druhá

18. 03. 2017 11:57:29
Volební modely od důvěryhodných agentur by neměly být apriory vnímány jako „cinkuté“, jestliže některým partajím přisuzují slabý či slabší výsledek, než by si přály. Ke zkreslení však dojít přesto může.

Například tehdy, když se výzkumníci trefí do nešťastného termínu pro určitou stranu. Například těsně před přelomovou událost, jakou je třeba výměna předsedy, nebo když stávající znovu získá silný mandát, partaj schválí moderní program s jasnou vizí na padesát let a podobně. Na to však veřejnost ještě reagovat kladnými hlasy pro stranu nemůže, jestliže průzkum se koná už předtím. Klasickým příkladem toho je aktuálně zveřejněný volební model.

-Bohouši, už jsi viděl ten nový model?

-Cože, ty už se do té loňské audiny nevejdeš?

-Myslím volební model. Jsme furt dvojka za babišáky. Fakt nevím, jestli se nám je takhle podaří dohnat a předehnat. Dyť jsou na tom skoro dvakrát líp než my.

-Nesejčkuj, Mílo. Oni sice mají 27 procent, my 15 a půl, ale zatímco oni se bez jedné desetiny procenta propadli o 3 dolů, tak my jsme bez jedné desetiny skoro o procento naopak vylítli nahoru. Vidíš ten pokrok, ne?

A to ještě uvaž, že ten průzkum dělali od konce února do šestého března, a teprve desátého začal náš sjezd. Takže veřejnost ještě nemohla být stržena naší manifestační jednotou, volbou progresivního vedení, zatápění Babišovi nebo naším závazkem zatočit spravedlivými daněmi s boháči, co berou padesát tisíc měsíčně. Kdyby se respondentů ptali až po sjezdu, čísla by určitě vyskočila nahoru. Nemyslíš?

-To tedy..

-Jsem si jistý, že už v dubnu, nebo možná v květnu, nejpozdějc však do švestek, už žádnou dvojkou za Babišem nebudeme! Že ne, Mílo, že ne?

-Ne.

Budeme ...čtyřkou za ODS, a – nechci to zakřiknout – možná i trojkou, když si dáme záležet, hned za komunisty. Proč zvedáš oči..

Haló? Je zde někde lékař?

To ministr Němeček byl aspoň doktor, Ludvík je inža, ten ho nezachrání, ten akorát spočítá, kolik to bude stát..

Neodcházej nám, tu půlhoďku ještě vydrž, než začne letecké záchrance odpolední směna...

Autor: Jan Dvořák | karma: 21.68 | přečteno: 471 ×
Poslední články autora