Jan Dvořák

Sobotka dokázal brilantně sedět na dvou místech najednou

10. 03. 2017 11:09:32
Už počátkem týdne premiéra tvrdě kritizovali koaliční i opozičními lídři za bezohlednost, s jakou namísto dvoudenního konstruktivního vysedávání na summitu v Bruselu, dá přednost vysedávání na partajním sjezdu v Brně.

To, že z Bruselu premiér „foukne“, považují za strašlivou nezodpovědnost - všem nezaujatým domácím pozorovatelům musí být jasné, že v Brně o nic nejde. Stejně zvolen bude, takže by stačilo, aby delegátům pustili video s jeho omluvnou zdravicí, pak s jeho projevem, a po volbě opět video s poděkováním za projevenou důvěru.

To ovšem premiér/předseda dopustit nechtěl. Ačkoli místopředsedovi Chovancovi nezměrně důvěřuje, a jeho ujišťování, "aby se do Brna neobtěžoval, že mu delegáty spolu s kamarádem Zimolou ohlídá a dá je do latě", přijal s pocitem vděku, přesto se chtěl držet prověřené zásady ruských soc. demokratů(ks) Důvěřuj, ale prověřuj. Dospěl k závěru, že jeho viditelná přítomnost je nezbytná. A to jak na sjezdu, tak v Bruselu.

Ale jak to dokázat?

Sedět na dvou, ba i na třech židlích sice možné je, ale jen v Praze – ve vládě, v parlamentu, v partaji. Avšak z Bruselu do Brna šalinou za půl hoďky nedojedeš...

Premiér zprvu hledal kompromisní řešení s tím, že by se nechal adekvátně zastoupit. Variantu, že na sjezdu ho zastoupí Chovanec, z preventivních důvodů odmítl, takže teď zbývalo, aby se nechal zastoupit na summitu.. V tisku se ještě včera objevila zpráva, že Česko-Slovensko bude v pátek reprezentovat jako dvojitý premiér Robert Fico.

Jenomže dnes dopoledne, jak dokládají agentury, je Bohuslav Sobotka přítomen na obou místech. Jak je to možné? Cožpak se nechal naklonovat? (Výzkumný ústav živočišné výroby jisté výsledky sice má, avšak zatím jen s vepři)

Odpověď není složitá, jak se na první pohled mohlo zdát.

Premiér po bezesné noci z úterý na středu, kdy při veškeré síle své osobnosti přesto propadal zoufalství, jak dokázat být v jeden čas tam i onde, si k ránu na pár minutek úlevně schrupnul.

A jako na zavolanou se mu ve snu „promítla“ epizoda z jeho oblíbeného filmu – a zapůsobila jako polibek od múzy.

Ráno měl premiér jasno. A hned začal konat. Jako ministr obchodu si nechal přivézt figurínu mužského manekýna.

Ministryni Valachovou pověřil úkolem, aby sehnala zručného studenta sochařství, který dá figuře optimální tvář.

Teď je však otázkou, na kterém místě se ten který Sobotka nachází. Identifikace nebude při obvykle kamenné tváři B.S. nijak snadná. Může totiž využít finty s hlasovou indispozicí, a volební projev nechat přečíst někým jiným za přítomnosti neživého duplikátu sebe sama.

Anebo může na sjezdu skutečně být, a dohodnout se s Ficem, že při hlasování v Bruselu bude lankem zdvihat jeho pravou ruku.

No, snad se to nepozná. Nebo snad ano?

Autor: Jan Dvořák | karma: 20.95 | přečteno: 564 ×
Poslední články autora