Jan Dvořák

Kdo měl hrát původně revizora Anděla? Ukradli Burianovi námět ?

22. 02. 2017 9:24:33
Nebudu určitě sám mezi šťourali, kteří seriálu Bohéma vytýkají – když už se pustil do osudů konkrétních osobností – , že realitu si tvůrci až neúměrně přibarvili.

Nejsem detailista jako paní Štěpánková, která tvrdí, že otcova povaha byla vykreslena necitlivě. Jestli má například na myslí scénu, kdy rozzuřený Štěpánek vyhazuje z bytu Julka Fučíka v podvlíkačkách a hází po něm na schodišti svršky i maskovací brýle prof. Horáka, není to relevantní. Přece u toho jako holčička paní Jana nebyla, když měl Fučík pletky s její matkou.

Zaujala mě jiná věc. Asi dvakrát je v závěrečném dílu zmínka o tom, že Vlasta Burian má nápad na film, kde by si zahrál věčně nespokojeného morouse na rekreaci, který po třech týdnech soužití s kolektivem rekreantů přestává být neodůvodněně kritický a leccos, co dřív nechápal, začíná vnímat. Dokonce – aspoň v seriálu – o tom mluví s Jarinem Marvanem, a „svoji“ postavu nazve Andělem. Prostě by to byla taková dovolená s Andělem.

Víme dobře, že poté film strhal divácké rekordy, a dodnes slaví úspěch pokaždé, když ho znovu a znovu pouští jakákoli televize. Jenomže Anděla tam nehraje Burian, ale právě Marvan. Dokonce nikde, natož v titulcích a popiskách Buriana nenajdeme, ani jako autora námětu. Jsou tam uvedeni jiní.

Jak je to možné? Že by si takovou věc „Bohemisté“ vymysleli? Svěřil jsem se s pochybnostmi na síti a už v pondělí mě jeden z uživatelů kontaktoval, že prý má v té věci zajímavé dokumenty. Jeho dědeček býval vedoucím okresního kina v městě N., a když měla být tamější premiéra filmu Dovolená s Andělem, tak dědečkovi poslali z Ústřední půjčovny filmů příslušný plakát, jenomže vypadal takhle:

Dokonce na jedné z fotografií je vidět zcela jiné obsazení postav, než jak je všeobecně známo.

Revizora Anděla tam hraje skutečně Burian a rekreanta Vyhlídku s violoncellem nikoli Josef Kemr, ale právě Jaroslav Marvan.

Stačí porovnat snímky i plakáty, abychom došli k závěru, že se kolem Anděla skutečně něco prazvláštního dělo.

Laskavý přítel ze sítě si ještě vzpomíná, že dědečkovi pak z okresu volali, že mu poslali omylem nesprávné plakáty a fotky, ať je v žádném případě nevystavuje, že mu ihned pošlou nové. Dědeček byl však fiškus a aspoň jeden plakát a fotku si schoval.

Verze je to důvěryhodná. Burian mohl začít film točit, ale pak na příkaz „seshora“ ho přeobsadili. Možná se obávali, že by to s komikou příliš přehnal. Nabízí se také možnost, že Marvanovi se nelíbilo, že ve filmu opět hraje po Burianově boku jenom druhé housle, i když je to violoncello, a že si postavil hlavu, že buď on, nebo Burian. Jako zasloužilý umělec si to přece dovolit mohl.

Přes zdánlivou průkaznost dobových materiálů semínko pochybností přesto zůstává.

Není to s tím plakátem jen podvrh, recese, a já jsem v dobré víře naletěl? No, byl bych za pitomce.

A teď už vážně - celou tu historku o dědečkovi z kina jsem si vymyslel a "dokumenty" patřičně retušoval.

Ale co když s tím námětem na Anděla ukradeným Burianovi to vůbec pravda není, a mohli tak naletět (a být za... – však víte za koho) všichni diváci? To už by snad ani licence nebyla, ale poťouchlá báchorka.

Doufám, že někdo z filmových historiků to časem rozsekne a nenechá nás v andělské záležitosti tápat.

Autor: Jan Dvořák | karma: 19.52 | přečteno: 1828 ×
Poslední články autora