Jan Dvořák

„Potrestání bezbožných obchodníků křižáky“, vzácný obraz nalezen! Je to originál?

4. 09. 2017 8:16:27
Přes sto let kunsthistorici marně hledají obraz neznámého, pravděpodobně holandského mistra, dílo, ukradené z Louvre při velké loupeži v roce 1914 pravděpodobně gangem Arsena Lupina.

Lupin až do konce života ovšem tvrdil, že obraz (Châtiment des marchands non-catholiques par les croisés) neodcizil, že se svým týmem se specializoval výhradně na šperky a na finance v hotovosti, z cenných papírů pak výlučně jen na akcie na doručitele.

Smutné na ztrátě díla bylo i to, že neexistovala jeho oficiálně pořízená kopie, ba ani nepřiznaný plagiát, a jediná dokumentace, fotografie exponovaná na desku, byla zničena při velké povodni v roce 1923.

Po obraze, který dle názoru odborné veřejnosti z přelomu devatenáctého a počátku dvacátého století prý strhujícím, velmi realistickým způsobem ztvárnil útok křižáckých „božích bojovníků“ na tržnici bezbožných germánských prodejců, se od té doby slehla zem.

Až o tomto víkendu se vzácný obraz náhle objevil jako jedna z cen v tombole v Dožínkové akci u nás! Olej přesně odpovídá popisu, jak jej uvádí Wikipedie při výčtu významných ztrát Louvre.

Zatím se ví jen to, že zarámovaný obraz do tomboly daroval jistý pan Jurečka, statkář z Rokytnice na Přerovsku, říkal, že léta se "ten krám válel na trámu ve stodole", prý s ním přišel jeho prapradědeček, když se vrátil jako legionář z Francie.

Jde- li o skutečný originál, je to dar neuvěřitelné hodnoty, který si zaslouži být důstojně pověšen v Národní galerii - pokud se ovšem nejedná o zručný plagiát, například z dílny známého padělatele křesťanských motivů, který si v kruzích, v nichž se pohybuje, nechá říkat DuKa.

Autor: Jan Dvořák | karma: 19.40 | přečteno: 735 ×
Poslední články autora