Jan Dvořák

Dotační program Pálenka a Chovancův trafikantský atašé – nástěnka pro tento den

10. 08. 2017 19:56:44
Býval to velmi aktuální domácký kanál v době protiprávního režimu – nástěnka. Desky z hobry byly všude, od mateřské školky přes fabriku až po nejvyšší partajní centrálu.

Pilní nástěnkáři tam vyvěšovali kromě informačních zpráv čistě místního významu (kdo chce montérky do čistírny, ať je v pátek odevzdá nebo v pondělí je schůze úseku hned po šichtě) také výstřižky z novin s důležitými výzvami strany a vlády a rovněž obrázky připomínající aktuální výročí či Významný den ČR. Například Den pohraničníků a mladých ochránců hranic.

Občas se objevila i humorná kritika čistě místního nešvaru – třeba pravidelného ztrácení (krádeží) mýdla a toaletního papíru, doplněná ostrou kritikou, že toaleťák bývá hospodářskou správou nahrazován stranickým Rudým právem rozřezaným na části ve formátu C6, což je pro orgán KSČ nedůstojné, takže pro příště by se měl na WC používat balečák z expedice, ať na to ROH a závodní stráž dohlédne.

Ty doby se nevrátí, dnes komunikujeme elektronicky – a také přejemného protrhávacího papíru je ve všech barvách dost, nadstranický list už potupován být nemusí – svět se prostě změnil.

Nástěnka ve starém dobrém smyslu užití se odebrala na smetiště dějin – a proto by nemuselo být od věci si takovou pidinástěnku vyrobit.

Autor: Jan Dvořák | karma: 16.77 | přečteno: 483 ×
Poslední články autora