Duha nad Prahou - vám snad pestrost vadí?

V Praze začíná  už tradiční Festival hrdosti. Má demonstrovat skutečnost, že jakákoli orientace v širokém slova smyslu – kromě fašistické a super-ultralevé, je přirozenou a zpestřující součástí každé svobodné společnosti.

Ne všem se to však libí.

Zpátečníci ohrnují nos například nad novým americkým velvyslancem, který se netají tím, že v téhle věci půjde ve šlépějích svého předchůdce Shapira. Jestli doslova, to ukáže velvyslancova účast či naopak absence na závěrečné parádě. Věřme, že tentokrát budou hradní úřednická očka ve střehu, a nedojde k podobně trapnému omylu, jako když loni v říjnu po státním svátku tvrdil kustód Forejt, že Shapiro „chyběl“, a přitom  zlé nařčení vyvrátila fotka. Nepřehlédnutelné bude ovšem noční duhové nasvícení části ambasády jako loni.

Lze jen litovat, že Hrad ani Petřínská rozhledna se nepřidaly. Mají snad proti LGBTI něco zásadního?! 

Hrad ještě za doby  panování Václava Klause  jakoby dal najevo, že s dobou drží krok, a  jedenkrát se duhově rozzářil, to bylo před pěti lety. Nešlo  však, jak by se mohlo očekávat,  o  hradní  iniciativu, o  manifest  sounáležitosti s Parádou - byl to umělecký počin (něco jako pozdější Zemanovy  trenýrky, i když přirovnání trochu kulhá)  výtvarnice  Drahotové. Pro ní  to ovšem byla drahá   "jednorázovka", která se kvůli nedostatku soukromých peněz už neopakovala. Škoda, při  dobré vůli hradu, a hlavně při výši jeho rozpočtu, by jistě bylo z čeho každoroční duhový osvit financovat.

Výborným počinem k uvolnění mezinárodního napětí by též mohlo být  duhové nasvícení ruské ambasády. Takový vstřícný  krok vůči USA by mohl  přispět  k odstranění vzájemných rusko-amerických a americko-ruských sankcí víc než setkání minstrů Lavrova a Tillersona v Manile. 

A také si lze představit, jak velkému počtu ruských občanů  ze 145 miliónů žijících v mateřské zemi by duha na ambasádě v Dejvicích udělala radost. O  dopadu čínské duhy z Prahy na půl druha miliardovou Říši středu ani nemluvě.

Leckomu se také nezdá, že Česká televize bude akci věnovat systematickou pozornost.

 

-Jéžiš, Bédo, to zas toho bude plná televize.

-Ále, nepřeháněj, a uvědom si, že televize musí uspokojit zájmy všech, nejenom naší rodiny.

-Myslíš těch dvou chlápků, co bydlí v přízemí?

-A vůbec, jen si vzpomeň, jak to bylo ještě před dvaceti lety. To se ty duhový barvičky vysílaly od půlnoci do šesti do rána, a taky jsme to přežili.

-Myslíš prospali, viď."

 

Ale co!

"Je však třeba začít znova
Nenechat se odradit
Dejte prosím na má slova
Jinak se snad nedá žít "

Tedy na slova Jiřího Suchého. Platí i v aktuálním kontextu.

Autor: Jan Dvořák | pondělí 7.8.2017 21:25 | karma článku: 19,67 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0

Jan Dvořák

Karkulka tvrdě narazila

2.3.2021 v 8:53 | Karma: 3,53

Jan Dvořák

Heslo pro vstup do Strakovky

19.1.2021 v 10:23 | Karma: 0
  • Počet článků 6212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Seznam rubrik