Prasečí mor a toxická vejce, to je ale léto!

Křesťanský ministr zemědělství Jurečka je teď ve složité vnitřní situaci. Soustraníka hejtmana Čunka má splné zuby, protože on to byl, kdo vrazil klín mezi Lidovce a STAN.

Po volbách se  mohli před  zavřenými dveřmi sněmovny aspoň vzájemně utěšovat - avšak na druhé straně by  Jurečka měl  hejtmana Čunka  pochválit.

Za to, jak brilantně se v kraji postavil africkému moru prasat vztyčením drátěných plotů a zorganizováním trojsměnných hlídek ostrostřelců, kteří divočáky při potkání zneškodní.

Samozřejmě, že Čunka nepochválí, to by nemuselo mít v partaji před volbami tu správnou odezvu. Proto se tváří, že hlavní podíl na zvládnutí situace má jeho ministerstvo, takže díky němu je v ostatních krajích klid, a že „válka“ s divočáky je jen regionální zabijačkou. Takovou, která nemůže ohrozit – nedej bůh! – třeba záhumenek v Jelením příkopu, kde hradní závodka chová bio vepře pro stravovací potřeby bio zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky.

Ale přesto se určitá „hysterie“ z možné nákazy africkým (nikoli černým) morem v Praze projevila. A to v kulturní oblasti. Při letošních Letních dramatických večerech na Vyšehradě, kdy jsou v plenéru inscenovány Staré pověsti české, musel být kanec, kterého Bivoj složil Libuši k nohám, nahrazen vepřem, s certifikátem nezávadnosti od veterináře Bělobrádka. Jirásek se v hrobě obrací!

Není to opravdu zbytečná předpo.. však víme co. Cizinec, který na Vyšehrad zabloudí, pak může nabýt dojmu, že Bivoj byl vlastně exklusivním řeznickým dodavatelem knížecího dvora.

Díky bohu, a možná i trochu Jurečkovi, který lobbuje za česká vejce, se k nám nedostala toxická vajíčka z Nizozemska. Němci, Belgičané a Francouzi s nimi mají velký problém a stahují je z obchodů po miliónech.

Přitom holandští drůbežáři měli co nejčistší úmysly, když použili fipronil – látku určenou k likvidaci vší, klíšťat a blech. Chtěli jen zvýšit užitnou hodnotu vajec jejich víceúčelovostí.

Stahování vajec si ve Francii vyžádalo mimořádná opatření. Kvůli výjimečnému stavu nemá pařížská policie dostatek personálu, a tak při pátrání po vejcích pomáhají i bezpečnostní složky z regionů.

 

(překlad z francouzštiny)

- Ááááááááá! Tak tady máte ty vejce z Nizozemí… Je to z Holandska, že ano?! Pane řediteli, zabavuju, půjdou do spalovny, hned to sepíšeme!

-Ale..

-Žádné odmlouvání, dolu s tím kurníkem. Jak říkala při instruktáži paní prezi..pan prezident, všechno co je odtamtaď, likvidovat!

-Dovedete si představit, kolik stojí?

-No, no dobře, nejsem byrokrat, tak mi ty tři vejce z toho dvorku vyřízněte!

Autor: Jan Dvořák | sobota 5.8.2017 20:40 | karma článku: 20,51 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0

Jan Dvořák

Karkulka tvrdě narazila

2.3.2021 v 8:53 | Karma: 3,53

Jan Dvořák

Heslo pro vstup do Strakovky

19.1.2021 v 10:23 | Karma: 0
  • Počet článků 6212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Seznam rubrik