Trump a Valachová - nevinné oběti přehanané péče spolupracovníků o jejich dobro

  Nebývá výjimkou, že vrcholový politik je obklopen lidmi, kteří jsou ochotni za něj vypustit duši a dělají pro jeho dobro věci, které mu nakonec nešťastným „profláknutím“ ublíží a mohou přispět i k jeho pádu.

Může to fungovat celé měsíce i léta, aniž by opečovávaný politik cokoli tušil.

Poslední týdny přinesly hned dva příklady takových nevinných obětí zákulisí - ze zahraničí i z domova. V obou případech tak činily „dobro“ politikům osoby blízké.

Zcela nejbližším byl Trump jr., který za otcovými zády, ve snaze, aby se tatínek stal prezidentem, přijal nabídku velmi citlivých materiálů o otcově protikandidátce, a to z rukou zahraniční advokátky. Chlapec byl natolik oddaný otci, že si neuvědomil, co riskuje, neboť ona advokátka nebyla například Němka či Britka, a proto nedisponovala tajnými informacemi o Clintonové od družebních rozvědek, ale byla to Ruska, a ruská špionáž není demokratická. ¨

Když se to teď „provalilo“, nešťastný otec neví, jak se má zachovat. Stal se milující obětí milovaného syna. Tragédie hodná velkého filmového plátna nebo námět na veselý broadwayský muzikál.

V podobné situaci se ocitla exministryně Valachová. Všeobecně se ví, proč. Za jejími zády se osoba jí poměrně blízká, kamarádka z fitka  a náměstkyně, spřáhla s fotbalovým bossem. Spolu pak „přidělovali“ miliónové dotace podle klíče, který se jim momentálně hodil. To bylo špatně, samozřejmě – i když na druhé straně, kdo líp by měl znát potřeby fotbalistů než jejich šéf, a ne nějaká užvaněná ministerská komise. Ale o to nejde. Důležité je, že paní náměstkyně  nebyla sobecká a v té nejlepší víře myslela též na politické blaho své šéfové. Ta jak známo měla být (a stále je) kandidátskou dvojkou, tedy tváří sociálních demokratů pro  sněmovní volby ve středočeském kraji.

A protože je všeobecně známou poučka, že „Bez peněz do sněmovny nelez“, snažila se náměstkyně vzít situaci do svých rukou. Spojit užitečně s potřebným. Vyplývá to i z nahrávky jejího hovoru s bossem:…Počkej, ještě mám 100 miliónů na Katčin fond. Já ji nachystám seznam akcí, na který se daj politický prachy a daj se před volbama.“ Pak ještě dodala: “A z toho můžeme mít taky prachy,“ čímž pravděpodobně mínila částku na charitativní účely.

Kdyby se transformace Katčina (ministerského) fondu na fond předvolební paní náměstkyni povedla, jakože díky bohu a policii ne, mohla se budoucí poslankyně Valachová rovněž stát nevědoucí obětí intrik konaných za jejími zády, jako se jí stal americký prezident. Pravda, v tak čistě bezelstné podobě jako u Trumpa jr., který s bossy státní peníze nikomu nerozděloval a přitom by něco odklonil pro tatínka, by to nebylo, ale stalo by se tak přece.

Pakliže tomu tak není, paní Valachová je jako kandidátka čistá, a popřejme ji po tom co všechno přestála u voličů úspěch.  

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 17.7.2017 9:30 | karma článku: 16,60 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0

Jan Dvořák

Karkulka tvrdě narazila

2.3.2021 v 8:53 | Karma: 3,53

Jan Dvořák

Heslo pro vstup do Strakovky

19.1.2021 v 10:23 | Karma: 0
  • Počet článků 6212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Seznam rubrik