Jan Dvořák

Na sudetoněmeckém srazu Bělobrádek myslí na budoucnost

4. 06. 2017 12:05:23
Přítomnost ministra Bělobrádka na Sudetoněmeckém srazu demonstruje křesťanskou zásadu Odpustˇ, a bude ti odpuštěno, a to ve smyslu, že když nám krajané už odpustili odsunutí, je na místě, abychom i my jim odpustili.

Jejich někdejší poněkud necitlivé, avšak zoufalé projevy vůle po národně soc. sebeurčení.

Vstřícnost k ještě těsnějším kontaktům se během setkání českých Němců a českých Čechů projevila na obou stranách věcně, ale i symbolicky. Realizací tzv. živého obrazu (lebendige Szene) Splynutí (Herabfließen) kdy mluvčí krajů Bernd Posselt se stylizoval do typicky české prodané nevěsty, a naopak Paul Bělobrádek se vyšňořil za v Bavorsku žijícího potomka někdejšího krajana, s dvojími kořeny.

Byl to nejemotivnější okamžik z celého dopoledne, a těžko lze vylíčit pohnutí, kdy po polibku (symbolickém) šťastného páru celý sál vstal a sborově volal: „Hochzeit, Hochzeit über alles!“.

K svatbě, i když symbolické, však dojít nemohlo. Z Bělobrádkovy strany by šlo o bigamii, neboť před pár dny uzavřel vážně míněný vztah s Gazdíkem, který má podle křestanské etiky trvat tak dlouho, dokud je bůh volby nerozdělí.

Čestným řešením by však bylo, kdyby Bělobrádek přestoupil na muslimskou víru, kde počet partnerů je neomezený. Je však otázkou, co by voliči řekli na změnu názvu partaje na Islámská demokratická unie? (IDU- ČSL) Lidovci, respektive Islámci, by se mohli stát nevolitelnými i vzhledem k zanedbatelné muslimské minoritě u nás.

Mnohem racionálnější je Bělobrádkův slib těsného kamarádšoftu prozatím bez společného stolu a lože. Avšak se závazkem, že KDU do konce příštího volebního období prosadí změnu ústavy v tom smyslu, že někdejší krajané a jejich potomci budou mít v ČR právo volit do Tschechische Vertretungsgremien (českých zastupitelských orgánů). Budoucí premiér poříjnové, ješte koaliční vlády Bělobrádek, doufá, že v roce 2022 bude s příspěním hlasů krajanů vítězství lidovců už drtivé, takže vláda bude jednobarevná.

Autor: Jan Dvořák | karma: 30.38 | přečteno: 965 ×
Poslední články autora