A to v tom kolegu Faltýnka necháte, aby zaplatil 22 miliónů, když jste si ho navolili?

22. 03. 2017 10:54:59
Místopředsedovi Faltýnkovi se dostalo škodolibého doporučení od ODS, ale i od koaličních přátel, aby 22 miliónů, kterými Brusel chce pokutovat Česko za Faltýnkův střet zájmů při získání dotací pro AGROFERT, zaplatil ze svého.

Jak k tomu přijde?

Seděl sice nějaký čas jako dozorce ve státním fondu, který 1,5 mld. Agrofertu přiklepnul, avšak ze své bezvýznamné pozice – Dozorčí rada – vůbec nic ovlivnit nemohl. Ani ty úředníky z fondu, kteří nezávisle na politicích rozhodovali.

Že byl Ing. Faltýnek stále ještě významným činovníkem v Agrofertu, to přece nikomu netajil, stejně jako jeho partajní šéf nepředstíral před voliči nemajetnost a život na hranici chudoby.

A především - do Dozorčí rady se Faltýnek dostal demokratickým způsobem, žádnou levárnou nebo tlačenkou - z vůle poslanců, kteří o něm hlasovali, a dobře věděli, jaké má kde závazky.

Stojí za to si ty okamžiky z poledne 14. května 2014, kdy se DR volila, připomenout..

Poslanec Martin Kolovratník:

Budu konstatovat, že v Dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu je potřeba doplnit tři členy, neboť v současnosti v radě pracují dva členové, kterým již skončilo funkční období.

Volební komise ve stanovené lhůtě obdržela návrhy - od ČSSD poslance Ladislava Velebného, od klubu ANO poslance Jaroslava Faltýnka, od KSČM poslance Pavla Kováčika, od klubu TOP 09 a Starostové Michala Kučeru, od klubu KDU-ČSL poslance Petra Kudelu. ..

Místopředseda PSP Jan Bartošek:

Omlouvám se, pan poslanče. Kolegové a kolegyně, opět vám připomínám, že hladina hluku je tady tak vysoká, že neslyším, co se přednáší. Já vás poprosím, jestli řešíte věci, které nesouvisí s tím, co se projednává, jděte do předsálí. Děkuji.

Pokračujte prosím.

Poslanec Martin Kolovratník:

Pane předsedající, děkuji. Budu pokračovat rád se zvýšeným hlasem, aby mi bylo rozumět.

Volební komise navrhuje provést tuto volbu tajně s odvoláním na usnesení číslo 52, které bylo rozesláno na všechny poslanecké kluby.

Nyní vás, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům pro volbu tří členů Dozorčí rady SZIF.

Místopředseda PSP Jan Bartošek:

Děkuji. Otevírám rozpravu k danému bodu.

Nevidím, nikdo se nehlásí. V tom případě rozpravu končím.

(Polední přestávka byla prodloužena o 15 minut. Jednání pokračovalo ve 14.45 hodin.)

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo. V rychlosti vás, vážené kolegyně a kolegové, seznámím s výsledky volebních bodů a jednotlivých voleb, které jsme dnes společně provedli....

...Vydáno a odevzdáno bylo po 163 hlasovacích lístcích a výsledky jsou následující. Pro Jaroslava Faltýnka bylo odevzdáno 86 hlasů, pro Pavla Kováčika 96 hlasů, pro Michala Kučeru 40 hlasů a pro Petra Kudelu 85 hlasů. Kvorum bylo 82, tudíž konstatuji, že do Dozorčí rady SZIF byli zvoleni podle počtu hlasů Pavel Kováčik, Jaroslav Faltýnek a Petr Kudela.

Ano, takto demokraticky, z vůle lidu, zastoupeného jeho volenými zástupci byl zvolen i Jan Faltýnek. Na místě je otázka, jak to, že zvolen být mohl, jestliže teď mu vyčítají, že byl ve střetu zájmů?

Tehdy to 86 poslancům nevadilo, a dnes by mělo? Přestože Faltýnek z rady čestně odstoupil už po dvou letech, poté co AGF dotace dostal, a Brusel se poprvé ozval s podezřením na střet zájmů?

A teď mu doporučují, aby pokutu – pakliže ji Brusel nespravedlivě potvrdí – zaplatil ze svého, respektive, aby to za něj zatáhl A. Babiš?

Cítíte ten předvolební populismus? Proč by měl předseda ANO brát na svá bedra důsledek hlasování 86 kolegů poslanců i z jiných stran?

Ať se na oněch 22 miliónů zákonodárci pěkně složí - premiér, ministr zemědělství atd. – napadne každého nezaujatého voliče.

Má to ale háček. Volba byla tajná. Lze sice s velkou jistotou vytipovat, kdo by se měl skládat, ale „papír“ se jmény těch, co byli PRO, při tajné volbě bohužel není.

Kdo by se pravděpodobně na oněch 22 miliónů skládat nemusel, je právě A. Babiš, proslulý svými absencemi v komoře - pokud se ani 14.5. 2014 nedostavil, a nehlasoval, platit by nic nemusel. Na jednu poslaneckou hlavu hlasovavší pro Faltýnka to dělá něco málo přes čtvrt miliónu.

Ale dost optimistických scénářů.

Poslanci budou raději hrát mrtvého brouka, než aby se čestně přiznali, že pro Faltýnka hlasovali, a v igelitce mu přinesli svůj podíl.

Autor: Jan Dvořák | středa 22.3.2017 10:54 | karma článku: 18.03 | přečteno: 437x

Další články blogera

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

Pakliže ano, jak tomu bylo dlouhá léta, pak na tomto serveru to správné místo nebude. . Stačí však kliknout jinam.

11.7.2022 v 13:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jan Dvořák

Padla facka, padla – na Oscarech

Byla toho plná média. Známý herec Will Smith uštědřil moderátorovi v přímém přenosu facku. Vlepil mu ji za to, že nekorektně vtipkoval na adresu jeho manželky, která trpí nemocí vlasů.

19.4.2022 v 12:58 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

V rozporu s chlácholením lídrů by se bezpečnostní situace v zemi mohla přiostřovat. Fialův režim by si nemusel být jistý dnem ani hodinou. Už teď mu Stínová vláda citelně šlape na paty.

24.1.2022 v 11:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 104 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 584 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 6212 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1087

Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...